ZIUA INTERNATIONALA A CITITULUI IMPREUNA S-A DESFASURAT SUB DEVIZA:
„O CARTE, UN GLAS, MULTE URECHI!”
Ziua Internationala a Cititului Impreuna, ZICI, aflata la a saptea editie nationala, este parte a unui eveniment international organizat de catre organizatia americana „LitWorld” din 2010 si „Citim Impreuna Romania”. Evenimentul este marcat anual de milioane de oameni care citesc impreuna, din peste 100 de tari.
Deviza din acest an a fost: „O carte, un glas, multe urechi!”.
Evenimentul a fost marcat si in scoala noastra, pentru ca astfel de zile festive ne fac sa intelegem necesitatea lecturii in fiecare zi!
Cititul in mod frecvent este extrem de important pentru formarea aparatului mental si dezvoltarea armonioasa a personalitatii. Creierul formeaza retele neuronale responsabile de functiile cognitive- imaginatie, memorie, concentrare, gandire logica, analiza si sistematizarea datelor.
Abilitatile dobandite in procesul de citire atenta sunt transferate automat in alte domenii de activitate- numararea orala, rezolvarea problemelor matematice, invatarea limbilor straine si creativitatea artistica.
O persoana obisnuita sa citeasca din copilarie gandeste mai eficient, dobandeste rapid cunostinte noi si chiar si in situatii dificile ia deciziile corecte, necedand presiunii stereotipurilor, emotiilor si autoritatilor.
Citind cu voce tare cu expresie, invatam sa recunoastem accentele semantice ale textului si sa imbunatatim abilitatile de gestionare a dictiei si intonatiei.