Din ianuarie 2023, copiii care fac sport de performanta ar putea primi lunar tichete in valoare de 150 de lei pentru a-si cumpara echipamente

Un proiect de lege prin care copiii care sunt legitimati la un club sportiv si fac sport de performanta, primesc tichete in valoare de 150 de lei pe luna, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional. Legea pleaca la Cotroceni spre promulgare. Guvernul a dat aviz negativ pentru acest proiect de lege, motivand ca “Executivul are obligatia de a conduce politica bugetara in mod prudent, iar adoptarea initiativei legislative ar influenta negativ tintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021 (…)”.

Proiectul de lege prevede ca orice copil care este inscris la un club sportiv si face sport de performanta sa primeasca tichete de sportiv, in valoare de 150 de lei pe luna. Dupa promulgare, legea va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023.

In expunerea de motive, initiatorii proiectului spun ca, “In orice domeniu mai ales in sportul de performanta, motivatia are un rol determinant pentru obtinerea de rezultate la nivel national sau international, deoarece sta la baza continuitatii”.

Se mentioneaza faptul ca “juniorii care practica sportul de performanta au intampinat si intampina greutati din punct de vedere financiar in ceea ce priveste achizitionarea echipamentului sau materialelor sportive, achizitionarea alimentelor sau la medicatie necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum si transportul aferent participarii la pregatirea zilnica sau la competitiile locale judetene nationale si internationale necesare practicarii sportului de performanta”.

De aceea, potrivit unui amendament aprobat in comisia de tineret si sport, tichetele pot fi utilizate numai pe teritoriul Romaniei si sunt destinate achizitiei de articole si echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport intre localitati, suplimente nutritive sau recuperare medicala. Initial se propusese, ca sursa de venit pentru acordarea acestor bani, 0,5% din valoarea accizei pentru alcool si tigari, insa Guvernul a precizat ca aceste accize nu mai reprezinta o sursa de venit pentru Ministerul Tineretului si Sportului.

Asadar, banii, in jur de 314 milioane de lei pe an, estimeaza Guvernul, vor fi alocati de la bugetul de stat, mai exact din bugetul Ministerului Tineretului si Sportului. Executiv nu sustine proiectul de lege tocmai din cauza sumelor ce trebuie alocate de la bugetul de stat, scrie in punctul de vedere al Executivului: “Guvernul are obligatia de a conduce o politica fiscal bugetar in mod prudent pentru a gestiona resursele obligatiile bugetare si riscurile fiscale, iar adoptarea initiativei legislative ar influenta negativ tintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021, de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomica si rating-ul de tara, in relatie cu organismele financiare internationale”.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Sportului va elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la emiterea si acordarea tichetelor de sportiv, astfel cum acestea sunt reglementate prin Legea educatiei fizice si sportului nr.69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aproba prin hotarare a Guvernului.

Conditii pentru a primi tichetele sportiv Fiecare tichet de sportiv este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde cel putin urmatoarele:
 
a) emitentul si datele sale de identificare;
b) valoarea nominala a tichetului de sportiv;
c) spatiu pentru inscrierea numelui, a prenumelui si a codului numeric personal ale sportivului care este in drept sa utilizeze tichetul de sportiv;
d) interdictia de a utiliza tichetul de sportiv in alte scopuri decat in scopul activitatii sportive;
e) seria si numarul legitimatiei de sportiv cu mentionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat si categoria de varsta;
f) elementele de identitate vizuala ale structurii sportive si ale Ministerului Sportului.

Despre comuna Afumati

Comuna Afumați este situată în județul Ilfov, România, pe malurile râului Pasărea, la cca. 16 km nord-est de centrul Capitalei. Prima atestare documentară a comunei Afumați datează din anul 1510 și a devenit cunoscută datorită renumelui obținut de Radu de la Afumați, domnitor al Țării Românești, între anii 1522-1529.

Telefoane utile

Scoala Gimnaziala: 021 - 350 92 46

Scoala Primara nr. 1: 021 - 350 12 83

Scoala Primara nr. 2: 021 - 350 12 85

Scoala Primara nr. 3: 021 - 350 12 84

Gradinita cu program prelungit: 021 - 314 17 71

Primaria Afumati: 021 - 352 94 24

Adresa Scolii Gimnaziale


View Larger Map